Aktuellt

• NCs remissyttrande Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning 2017-10-25 NC har skrivit remiss på betänkandet "Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning" (SOU 2017:44). NC avstyrker utredningens förslag att fjärrundervisning ska få användas i alla ämnen förutom de praktisk-estetiska och påpekar att flera av förslagen riskerar att bidra till försämrad undervisning för den stora gruppen nyanlända elever.
  • Hur ska vi tänka kring nyanlända elever och nationella prov? 2017-09-27 Genomförandet av de nationella proven för nyanlända elever kan se olika ut beroende på ämne och om det är rimligt, utifrån elevens kunskaper i svenska språket, att en nyanländ elev genomför ett helt eller vissa delar av ett nationellt prov.
  • Vill du vara presentatör på Symposium 2018? 2017-09-27 Just nu pågår planeringsarbetet inför Nationellt centrum för svenska som andraspråks konferens i oktober 2018. Om du som forskare eller lärare har en idé om en tänkbar presentation som på något sätt handlar om litteracitet och flerspråkiga elever vill vi gärna att du hör av dig till oss.
  • Translanguaging - vad innebär det egentligen? 2017-09-05 Translanguaging, eller korsspråkande som man kan kalla det på svenska, handlar om att på ett medvetet sätt använda elevernas flerspråkighet som resurs i undervisningen och låta eleverna använda alla sina språk som resurs i lärandet. I ett antal läsvärda och inspirerande artiklar förklaras vad korsspråkande innebär.

PROJEKTLEDARE

Nyanlända elever