- (2020) Nyanlända elevers språkliga stöttning i SO-undervisningens ämnesspråk Magisteruppsats med syftet att beskriva och analysera hur nyanlända högstadieelever, i reguljär klass, stöttas i SO-undervisningens ämnesspråk utifrån ett lärar- ochelevperspektiv. Vidare undersöktes hur stöttningen omsätts i undervisningspraktiken. Linda Wikström
- (2019) Swedish as a Second Language - a Parallel School Subject in Practice: A case study of multilingual students’ lived experiences of Swedish as one language but two school subjects. Syftet med studien är att undersöka av vilka skäl flerspråkiga gymnasieelever väljer att läsa sva mot bakgrund av att tidigare forskning liksom den pågående allmänna debatten vittnar om att ämnets legitimitet är starkt ifrågasatt. Angelica Granqvist
- (2018) Sfi-lärarens specialpedagogiska kompetens Examensarbete med syftet att undersöka lärares syn på specialpedagogik inom ramen för sfi-undervisningen för kortutbildade elever. Detta genom intervjuer med sex sfi-lärare. I intervjuerna har fokus legat på lärarnas perspektiv när det gäller den egna yrkesrollen, behoven, och olika förhållningssätt.
- (2017) Nyanländ till den svenska kemiundervisningen En studie om nyanlända elevers meningsskapande i kemi i gymnasieskolan. Studien undersöker hur medierande artefakter kan utgöra resurser men också hinder för språk- och kunskapsutvecklingen samt ger elevernas egna perspektiv på undervisningen. Sara Planting-Bergloo.
- (2015) Att utforska nyanländas erfarenheter och kunskaper Om kartläggning som ett didaktiskt redskap i nyanlända elevers utbildning. Studie i syfte att bidra med fördjupade kunskaper om processen att kartlägga nyanlända elevers tidigare erfarenheter och kunskaper. Anniqa Sandell Ring, masteruppsats.
- (2015) Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Lärares lärande En etnografisk studie om utveckling av språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i undervisning för nyanlända högstadieelever i ämnet biologi. En studie som beskriver och analyserar tre lärares reflektioner. Josefin Nilsson, masteruppsats.
- (2015) Vikten av pedagogisk kartläggning i arbetet med nyanlända elever Studie i syfte att undersöka och beskriva hur ett antal skolor kartlägger nyanlända elevers förmågor och kunskaper och hur man utifrån kartläggningen planerar och anpassar undervisningen av nyanlända elever. Sejla Kilim, masteruppsats.
- (2014) "Hon har SFI-uttal" En perceptionsstudie om hur vuxna andraspråksinlärare uppfattar modersmålssvenska och andraspråkssvenska. Studie i syfte att explorativt undersöka vuxna andraspråksinlärares tillägnande av kunskaper i språklig variation. Lili Sara Schmidt, masteruppsats.
- (2014) iPad i sfi-klassrummet Illiteratas tankar och upplevelser av iPad vid läs- och skrivinlärning. Studie i syfte att undersöka vad iPad i sfi-undervisningen innebär för den enskilde individen då det gäller att bli litterat från att ha varit illiterat. Ingela Berggren, kandidatuppsats.
- (2014) Nyanlända barns deltagande i språkliga händelser i förskolan Studie i syfte att undersöka hur två nyanlända barn i förskolan, som är nya i det svenska språket och nya i förskolan, deltar i språkliga händelser och med vilka kommunikativa redskap. Ellinor Skaremyr, licentiatuppsats.
- (2014) Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för nyanlända En fallstudie om genrebaserad undervisning i en förberedelseklass år 4-6. Studie i syfte att undersöka praktisk tillämpning av ett genrebaserat språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för nyanlända elever. Anna Kaya, kandidatuppsats.
- (2014) Stapplande steg mot ökad mångfald En multimodal diskursanalys av texter om familjer och relationer. Studie i syfte att analysera hur familjer och kärleksrelationer konstrueras genom text och bild i läromedel inom sfi. Robert Walldén, magisteruppsats.
- (2013) Direktintegrerade elevers möjligheter till lärande i ämnesundervisningen Studie i syfte att beskriva och analysera hur direktintegrerade högstadieelever stöttas i ämnesundervisningen. Jenny Uddling, masteruppsats.
- (2013) Erbjudanden till kommunikation i en flerspråkig förskola Fria och riktade handlingsområden. En studie om om erbjudanden till kommunikation i en flerspråkig förskola. Åsa Ljunggren, licentiatuppsats.
- (2013) Likvärdig bedömning Sfi-lärares samstämmighet i betygsättningen av en elevtext. Studie i syfte att undersöka samstämmigheten i ett antal sfi-lärares bedömning och betygsättning. Kerstin Andersson, självständigt arbete.
- (2013) Narrativ identitet i ett andraspråksperspektiv – Sticka ut eller smälta in? Studie med syfte att undersöka hur några vuxna andraspråkstalare berättar om och reflekterar kring sina erfarenheter av språkanvändning. Katrin Ahlgren, licentiatsuppsats.
- (2013) Samtal i tal och skrift − och på video Form och funktion i läromedelsdialoger ämnade för andraspråksutveckling hos vuxna. Studie i syfte att jämföra en traditionell läroboksdialog med en autentisk sådan. Anna Lindström, D-uppsats.
- (2013) Specialpedagogiskt perspektiv på SFI En intervjustudie om pedagogers syn på hinder och möjligheter för elevers lärande inom utbildning i svenska för invandrare. Ingrid Wirengren, examensarbete.
- (2013) Svenska och svenska som andraspråk i Gy11 – två jämbördiga ämnen? Studiens syfte är att analysera och jämföra innehållet i ämnesplanerna för svenska och svenska som andraspråk på gymnasiet och diskutera dess konsekvenser. Catarina Economou, vetenskaplig artikel.
- (2013) “Welcome to Sweden” Newly Arrived Students’ Experiences of Pedagogical and Social Provision in Introductory and Regular Classes. Jenny Nilsson och Monica Axelsson, vetenskaplig artikel.
- (2012) Att lära tillsammans av misstag och språkliga förebilder Ett utvecklingsarbete om kamratbedömning med andraspråkselever inom grundläggande vuxenutbildning. Robert Walldén.
- (2012) Språkbedömning i samband med pedagogiska utredningar av elever med annat modersmål än svenska - en kartläggning av rutiner och granskning av språkliga bedömningsverktyg. Studie i syfte att kartlägga den språkliga bedömningen som genomförs i samband med en pedagogisk utredning av elever med annat modersmål än svenska. Susanne Grube, kandidatuppsats.
- (2012) Synliggöra språket Dynamisk självreglerande korrigerande (DSK) återkoppling – en aspekt av lärande bedömning i gymnasieämnet svenska som andraspråk
- (2011) Den dubbla uppgiften Tvåspråkiga elever i skolans mellanår arbetar med förklarande genre i SO. Studien har fokus på elevernas deltagande i muntlig interaktion och skrivande av text. Mariana Sellgren, licentiatuppsats.
- (2011) En flerspråkig förskolas didaktik i praktiken En studie i syfte att bidra med kunskap om de didaktiska frågorna i förhållande till uppdraget att arbeta interkulturellt. Anders Skans, litentiatuppsats.
- (2011) Explicit undervisning i lässtrategier En fallstudie av en andraspråkselevs väg mot strategisk läsning. Josefin Nilsson, kandidatuppsats.
- (2011) Språkbedömning i samband med pedagogiska utredningar av elever med annat modersmål än svenska Språkbedömning i samband med pedagogiska utredningar av elever med annat modersmål än svenska inför mottagande i särskolan - en kartläggning av rutiner och granskning av språkliga bedömningsverktyg.
- (2011) Spår av explicit undervisning i elevtexter och tankar om skrivande Syftet med denna studie är att undersöka om undervisningen utifrån genrepedagogik ger effekt på elevernas skrivande och i deras reflektioner om sitt skrivande.
- (2010) Bedömning av skriftlig färdighet inom sfi utifrån ett genreperspektiv Bedömning av skriftlig produktion inom sfi utifrån två olika bedömningsmodeller. Mikael Olofsson, kandidatuppsats.
- (2010) Inga IG i kemi A! En språkdidaktisk studie av en kemilärares undervisningsstrategier i en gymnasieklass med elever med svenska som andraspråk. Maria Kouns, licentiatuppsats.
- (2010) Tre genrer i trean En studie av flerspråkiga elevers instruerande, berättande och beskrivande texter. Eva Lundin, magisteruppsats.
- (2010) Vuxnas andraspråksutveckling i ämnesbaserad undervisning - förståelse och produktion av textgenrer och behärskning av en allmän akademisk vokabulär jämte en ämnesspecifik vokabulär. Studie i syfte att undersöka språkhinder som försvårar för eleverna att nå ämnesmålen. Monica Lindvall, magisteruppsats.
- (2008) Genrepedagogik En explicit modell för språk- och ämnesundervisning. Syftet med studien är att undersöka hur ett fåtal lärare tänker kring sambandet mellan språk och ämnesinnehåll i ett genreperspektiv. Anniqa Sandell Ring, D-uppsats.
2007
- (2007) Bildval i alfabetiseringsundervisning - en fråga om synsätt Studie som består av tre analyser av alfabetiseringslärares bildanvändning samt en redogörelse för forskning om bilder och bildtolkning. Qarin Franker. Licentiatuppsats.
- (2007) Den ämnesteoretiska kunskapsbasen för sfi‐läraruppdraget - och om professionalitet, professionalisering och behovet av formell utbildning för sfi-lärare. Redovisning av uppdrag från Myndigheten för skolutveckling. Nationellt centrum för svenska som andraspråk, 2007.