- (2017) Nyanländ till den svenska kemiundervisningen En studie om nyanlända elevers meningsskapande i kemi i gymnasieskolan. Studien undersöker hur medierande artefakter kan utgöra resurser men också hinder för språk- och kunskapsutvecklingen samt ger elevernas egna perspektiv på undervisningen. Sara Planting-Bergloo.
- (2015) Att utforska nyanländas erfarenheter och kunskaper Om kartläggning som ett didaktiskt redskap i nyanlända elevers utbildning. Studie i syfte att bidra med fördjupade kunskaper om processen att kartlägga nyanlända elevers tidigare erfarenheter och kunskaper. Anniqa Sandell Ring, masteruppsats.
- (2015) Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Lärares lärande En etnografisk studie om utveckling av språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i undervisning för nyanlända högstadieelever i ämnet biologi. En studie som beskriver och analyserar tre lärares reflektioner. Josefin Nilsson, masteruppsats.
- (2015) Vikten av pedagogisk kartläggning i arbetet med nyanlända elever Studie i syfte att undersöka och beskriva hur ett antal skolor kartlägger nyanlända elevers förmågor och kunskaper och hur man utifrån kartläggningen planerar och anpassar undervisningen av nyanlända elever. Sejla Kilim, masteruppsats.
- (2014) "Hon har SFI-uttal" En perceptionsstudie om hur vuxna andraspråksinlärare uppfattar modersmålssvenska och andraspråkssvenska. Studie i syfte att explorativt undersöka vuxna andraspråksinlärares tillägnande av kunskaper i språklig variation. Lili Sara Schmidt, masteruppsats.
- (2014) iPad i sfi-klassrummet Illiteratas tankar och upplevelser av iPad vid läs- och skrivinlärning. Studie i syfte att undersöka vad iPad i sfi-undervisningen innebär för den enskilde individen då det gäller att bli litterat från att ha varit illiterat. Ingela Berggren, kandidatuppsats.
- (2014) Lässtrategier för vuxna Explicita lässtrategier i undervisningen i svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Utvecklingsarbetet i denna studie är planeringen och genomförandet av en metod. Monica Lindvall och Saga Östmar, utvecklingsartikel.
- (2014) Nyanlända barns deltagande i språkliga händelser i förskolan Studie i syfte att undersöka hur två nyanlända barn i förskolan, som är nya i det svenska språket och nya i förskolan, deltar i språkliga händelser och med vilka kommunikativa redskap. Ellinor Skaremyr, licentiatuppsats.
- (2014) Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för nyanlända En fallstudie om genrebaserad undervisning i en förberedelseklass år 4-6. Studie i syfte att undersöka praktisk tillämpning av ett genrebaserat språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för nyanlända elever. Anna Kaya, kandidatuppsats.
- (2014) Stapplande steg mot ökad mångfald En multimodal diskursanalys av texter om familjer och relationer. Studie i syfte att analysera hur familjer och kärleksrelationer konstrueras genom text och bild i läromedel inom sfi. Robert Walldén, magisteruppsats.
- (2013) Direktintegrerade elevers möjligheter till lärande i ämnesundervisningen Studie i syfte att beskriva och analysera hur direktintegrerade högstadieelever stöttas i ämnesundervisningen. Jenny Uddling, masteruppsats.
- (2013) Erbjudanden till kommunikation i en flerspråkig förskola Fria och riktade handlingsområden. En studie om om erbjudanden till kommunikation i en flerspråkig förskola. Åsa Ljunggren, licentiatuppsats.
- (2013) Likvärdig bedömning Sfi-lärares samstämmighet i betygsättningen av en elevtext. Studie i syfte att undersöka samstämmigheten i ett antal sfi-lärares bedömning och betygsättning. Kerstin Andersson, självständigt arbete.
- (2013) Narrativ identitet i ett andraspråksperspektiv – Sticka ut eller smälta in? Studie med syfte att undersöka hur några vuxna andraspråkstalare berättar om och reflekterar kring sina erfarenheter av språkanvändning. Katrin Ahlgren, licentiatsuppsats.
- (2013) Samtal i tal och skrift − och på video Form och funktion i läromedelsdialoger ämnade för andraspråksutveckling hos vuxna. Studie i syfte att jämföra en traditionell läroboksdialog med en autentisk sådan. Anna Lindström, D-uppsats.
- (2013) Specialpedagogiskt perspektiv på SFI En intervjustudie om pedagogers syn på hinder och möjligheter för elevers lärande inom utbildning i svenska för invandrare. Ingrid Wirengren, examensarbete.
- (2013) Svenska och svenska som andraspråk i Gy11 – två jämbördiga ämnen? Studiens syfte är att analysera och jämföra innehållet i ämnesplanerna för svenska och svenska som andraspråk på gymnasiet och diskutera dess konsekvenser. Catarina Economou, vetenskaplig artikel.
- (2013) “Welcome to Sweden” Newly Arrived Students’ Experiences of Pedagogical and Social Provision in Introductory and Regular Classes. Jenny Nilsson och Monica Axelsson, vetenskaplig artikel.
- (2012) Att lära tillsammans av misstag och språkliga förebilder Ett utvecklingsarbete om kamratbedömning med andraspråkselever inom grundläggande vuxenutbildning. Robert Walldén.
- (2012) Språkbedömning i samband med pedagogiska utredningar av elever med annat modersmål än svenska - en kartläggning av rutiner och granskning av språkliga bedömningsverktyg. Studie i syfte att kartlägga den språkliga bedömningen som genomförs i samband med en pedagogisk utredning av elever med annat modersmål än svenska. Susanne Grube, kandidatuppsats.
- (2012) Synliggöra språket Dynamisk självreglerande korrigerande (DSK) återkoppling – en aspekt av lärande bedömning i gymnasieämnet svenska som andraspråk
- (2011) Den dubbla uppgiften Tvåspråkiga elever i skolans mellanår arbetar med förklarande genre i SO. Studien har fokus på elevernas deltagande i muntlig interaktion och skrivande av text. Mariana Sellgren, licentiatuppsats.
- (2011) En flerspråkig förskolas didaktik i praktiken En studie i syfte att bidra med kunskap om de didaktiska frågorna i förhållande till uppdraget att arbeta interkulturellt. Anders Skans, litentiatuppsats.
- (2011) Explicit undervisning i lässtrategier En fallstudie av en andraspråkselevs väg mot strategisk läsning. Josefin Nilsson, kandidatuppsats.
- (2011) Språkbedömning i samband med pedagogiska utredningar av elever med annat modersmål än svenska Språkbedömning i samband med pedagogiska utredningar av elever med annat modersmål än svenska inför mottagande i särskolan - en kartläggning av rutiner och granskning av språkliga bedömningsverktyg.
- (2011) Spår av explicit undervisning i elevtexter och tankar om skrivande Syftet med denna studie är att undersöka om undervisningen utifrån genrepedagogik ger effekt på elevernas skrivande och i deras reflektioner om sitt skrivande.
- (2010) Bedömning av skriftlig färdighet inom sfi utifrån ett genreperspektiv Bedömning av skriftlig produktion inom sfi utifrån två olika bedömningsmodeller. Mikael Olofsson, kandidatuppsats.
- (2010) Inga IG i kemi A! En språkdidaktisk studie av en kemilärares undervisningsstrategier i en gymnasieklass med elever med svenska som andraspråk. Maria Kouns, licentiatuppsats.
- (2010) Tre genrer i trean En studie av flerspråkiga elevers instruerande, berättande och beskrivande texter. Eva Lundin, magisteruppsats.
- (2010) Vuxnas andraspråksutveckling i ämnesbaserad undervisning - förståelse och produktion av textgenrer och behärskning av en allmän akademisk vokabulär jämte en ämnesspecifik vokabulär. Studie i syfte att undersöka språkhinder som försvårar för eleverna att nå ämnesmålen. Monica Lindvall, magisteruppsats.
- (2008) Genrepedagogik En explicit modell för språk- och ämnesundervisning. Syftet med studien är att undersöka hur ett fåtal lärare tänker kring sambandet mellan språk och ämnesinnehåll i ett genreperspektiv. Anniqa Sandell Ring, D-uppsats.