Aktuellt

• Integrerad yrkesutbildning för invandrare 2021-12-08 Skillebyholms trädgårdsutbildning erbjöd en integrerad yrkesutbildning i sfi med park och trädgård för nyanlända med start i april 2019 i samarbete med Botkyrka vuxenutbildning och Boodla. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) handledde lärarna inom projektet Sfi park och trädgård utifrån den didaktiska modell för integrering av yrkesutbildning och sfi-/andraspråksundervisning som NC utarbetat. I den här rapporten kan man ta del av resultat och reflektioner.
  • Resurser för att stötta implementeringen av sva-kursplanen i Lgr22 2021-11-24 Arbetar ni med att implementera nya sva-kursplanen för grundskolan? Här finner ni olika typer av material för att diskutera organisation, systematiskt kvalitetsarbete, planering, undervisning och bedömning gällande svenska som andraspråk utifrån den kursplan som ska tillämpas från höstterminen 2022.
  • Stödmaterial om sva i grundskolan 2021-11-04 I Skolverkets stödmaterial "Svenska som andraspråk - ett behovsprövat ämne" får vi ta del av hur man kan få reda på om en elev behöver undervisning utifrån ämnet svenska som andraspråk. Vi får också veta hur en behovsprövning kan gå till. Materialet ger även stöd i hur man kan organisera undervisningen i svenska som andraspråk.
  • Kan man inte längre undervisa i svenska och sva i samma klass efter kursplanerevideringen? 2021-11-04 Eftersom det från höstterminen 2022 blir ökade skillnader mellan grundskolans kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (sva) är det många som hör av sig och undrar vad detta kommer få för konsekvenser för skolans organisering av undervisningsgrupper. Kan man inte längre undervisa i svenska och sva i samma undervisningsgrupp?

Nationellt centrum
för svenska som andraspråk
Institutionen för språkdidaktik

Universitetsvägen 10 E