Aktuellt

• Uttalsundervisning - mer än bara uttal 2021-06-10 Paula Grossman och Tomas Riad beskriver i sin nya artikel Latinisering - diagnostisering och intervention i sva på språkintroduktion, varför lärare inom både sfi och sva måste uppmärksamma såväl uttal som avkodning och träna det tillsammans.
  • En dialogisk och erfarenhetsbaserad språk- och yrkesundervisning 2021-05-19 NC-medarbetarna Lisa Gannå och Karin Sandwall beskriver i en föreläsning den didaktiska principen att undervisningen bör vara dialogisk och erfarenhetsbaserad. Föreläsningen är en del i ett pågående utvecklingsprojekt där NC formulerar ett antal principer för en språk- och yrkesintegrerande utbildning.
  • Fjärrundervisning - ett sämre alternativ på språkintro 2021-05-05 Under april 2021 genomförde Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) en mindre enkätundersökning om undervisning på språkintroduktionsprogrammet under pandemiåret. Sammanställningen av de 41 svaren i enkäten bekräftar vikten av att sva-undervisning sker på plats och att fjärrundervisning är ett, för de allra flesta elever, sämre alternativ.
  • Jämförelser av reviderade Lgr 11-kursplaner i sva och sve 2021-03-15 Nu har regeringen fattat beslut om ändrade kursplaner i grundskolan, sameskolan och specialskolan. Kursplanerna börjar att gälla höstterminen 2022. Vi på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) har sammanställt en jämförelse mellan den nuvarande och den reviderade versionen av sva-kursplanen samt en jämförelse mellan de reviderade kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk.

Nationellt centrum
för svenska som andraspråk
Institutionen för språkdidaktik

Universitetsvägen 10 E