Aktuellt

• Är du intresserad av att medverka på Symposium 2021? 2020-05-20 Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) anordnar vart tredje år ett nationellt symposium. Symposium 2021 har temat “Möjligheter till lärande – andraspråksdidaktik i ett kritiskt perspektiv” och går av stapeln 30 sept – 1 okt 2021 på Stockholms universitet. Nu söker vi presentatörer till konferensen.
  • Distansundervisning för nyanlända och flerspråkiga elever 2020-05-19 Sedan den 18 mars och för okänd tid framöver står vuxenutbildningen och gymnasieskolan, dess personal och elever inför ett nytt faktum; all undervisning rekommenderas att bedrivas på distans. Regeringen och Skolverket har också öppnat upp för att även grundskolan kan hamna i samma eller liknande läge. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) följer utvecklingen och vill här bistå med stöd för lärare i svenska som andraspråk och ämneslärare som nu söker och testar olika sätt att erbjuda undervisning för nyanlända elever och andra elever som studerar genom andraspråket svenska.
  • Distansundervisning på språkintro 2020-05-05 NC har genomfört en mindre enkätundersökning av distansundervisningen på språkintro för att få en tydligare och fördjupad bild av läget. Lärarna som besvarat enkäten lyfter fram tre elevgrupper inom språkintroduktionsprogrammet som möter svårare hinder än andra elevgrupper i rådande situation. I denna artikel kan du läsa mer om undersökningen och ta del av resultaten.
  • Integrerad yrkesutbildning för invandrare 2020-04-22 Skillebyholms trädgårdsutbildning erbjöd en integrerad yrkesutbildning i sfi med park och trädgård för nyanlända med start i april 2019 i samarbete med Botkyrka vuxenutbildning och Boodla. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) handledde lärarna inom projektet Sfi park och trädgård utifrån den didaktiska modell för integrering av yrkesutbildning och sfi-/andraspråksundervisning som NC utarbetat. I den här rapporten kan man ta del av resultat och reflektioner.

Nationellt centrum
för svenska som andraspråk
Institutionen för språkdidaktik

Universitetsvägen 10 E