Aktuellt

• Jämförelser av reviderade Lgr 11-kursplaner i sva och sve 2020-09-09 Nu har regeringen fattat beslut om ändrade kursplaner i grundskolan, sameskolan och specialskolan. Kursplanerna börjar att gälla den 1 juli 2021. Vi på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) har sammanställt en jämförelse mellan den nuvarande och den reviderade versionen av sva-kursplanen samt en jämförelse mellan de reviderade kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk.
  • Sofia Engman - ny föreståndare på NC 2020-06-01 1 juni tillträder Sofia Engman som ny föreståndare för Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) efter Karin Sandwall. Sofia Engman kommer senast från Nationella prov för sfi vid Stockholms universitet. Här presenterar Sofia Engman sig själv och sitt nya uppdrag.
  • Sveriges radio granskar svenska som andraspråk 2020-05-28 Sveriges radio har gjort en granskning av grundskoleämnet svenska som andraspråk utifrån det faktum att sva-lärarbristen är stor och elevernas resultat är låga. Enkätsvaren från 384 rektorer visar att det finns stora brister gällande om, och hur, behovsbedömning görs vilket innebär att det är godtyckligt vilka elever som får sva-undervisning. En bild som vi på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) mycket väl känner igen.
  • Är du intresserad av att medverka på Symposium 2021? 2020-05-20 Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) anordnar vart tredje år ett nationellt symposium. Symposium 2021 har temat “Möjligheter till lärande – andraspråksdidaktik i ett kritiskt perspektiv” och går av stapeln 30 sept – 1 okt 2021 på Stockholms universitet. Nu söker vi presentatörer till konferensen.

Nationellt centrum
för svenska som andraspråk
Institutionen för språkdidaktik

Universitetsvägen 10 E