Aktuellt

• Vadan och varthän? Dåtid, nutid och framtid för svenska i ett andraspråksperspektiv. 2020-01-21 NC bjöd den 16 januari 2020 in till en konferens "Vadan och varthän? Dåtid, nutid och framtid för svenska i ett andraspråksperspektiv" där forskare och utbildningsaktörer samlades och lyssnade, reflekterade, diskuterade och tillsammans formulerade visioner, tankar och idéer om hur framtida forskning, arbete och utbildningspolitiskt arbete kan bedrivas när det gäller svenska som andraspråk. Här kan du ta del av konferensen i efterhand.
  • Tydligare andraspråksperspektiv i Skolverkets kursplaneförslag 2019-12-18 Nu har Skolverket lämnat över förslag på reviderade kursplaner för grundskolan. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) har läst förslagen och jämfört kursplanen i svenska som andraspråk med kursplanen i svenska. NC konstaterar att skillnaderna mellan kursplanerna ökar och att det viktiga andraspråksperspektivet i högre grad skrivs fram i kursplanen i svenska som andraspråk.
  • Nu är "Litteraciteter och flerspråkighet" här! 2019-11-26 I oktober 2018 anordnade Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) sitt åttonde symposium. Nu är vi stolta över att kunna presentera symposieboken "Litteraciteter och flerspråkighet - Symposium 2018". Antologin innehåller artiklar där medverkande forskare och lärare ger perspektiv på den mångfald av litteraciteter som alla lärare kan och behöver utforska tillsammans med sina elever.
  • NC kommenterar reviderad kursplan i svenska som andraspråk 2019-09-26 Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) kommenterar härmed Skolverkets förslag på reviderad kursplan i svenska som andraspråk för grundskolan. Det är positivt att de föreslagna revideringarna av kursplanen i svenska som andraspråk bidrar till att synliggöra och konkretisera vad undervisning i svenska som andraspråk behöver innehålla i jämförelse med undervisning i ämnet svenska. Dock saknas fortfarande ett tydligt andraspråksperspektiv, framförallt i ämnets syfte och kunskapskrav. Dessutom är det problematiskt att kunskapskraven är nästintill identiska i svenska som andraspråk och svenska.

Nationellt centrum
för svenska som andraspråk