Aktuellt

• Integrerad yrkesutbildning för invandrare 2020-04-07 Skillebyholms trädgårdsutbildning erbjuder sedan april 2019, i samarbete med Botkyrka vuxenutbildning och Boodla, en integrerad yrkesutbildning i sfi med park och trädgård för nyanlända. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) har sedan starten handlett lärarna inom projektet Sfi park och trädgård utifrån den didaktiska modell för integrering av yrkesutbildning och sfi-/andraspråksundervisning som NC utarbetat. I den här rapporten kan man ta del av resultat och reflektioner.
  • Distansundervisning för nyanlända och flerspråkiga elever 2020-03-31 Sedan den 18 mars och för okänd tid framöver står vuxenutbildningen och gymnasieskolan, dess personal och elever inför ett nytt faktum; all undervisning rekommenderas att bedrivas på distans. Regeringen och Skolverket har också öppnat upp för att även grundskolan kan hamna i samma eller liknande läge. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) följer utvecklingen och vill här bistå med stöd för lärare i svenska som andraspråk och ämneslärare som nu söker och testar olika sätt att erbjuda undervisning för nyanlända elever och andra elever som studerar genom andraspråket svenska.
  • Vadan och varthän? Dåtid, nutid och framtid för svenska i ett andraspråksperspektiv. 2020-01-22 NC bjöd den 16 januari 2020 in till en konferens "Vadan och varthän? Dåtid, nutid och framtid för svenska i ett andraspråksperspektiv". NC ville samla forskare och utbildningsaktörer för att ta avstamp i ämnets utveckling hittills och blicka framåt för att formulera vad som behöver göras framöver gällande forskning, undervisning och utbildningspolitiskt arbete kring svenska i ett andraspråksperspektiv. Här kan du ta del av konferensen i efterhand.
  • Tydligare andraspråksperspektiv i Skolverkets kursplaneförslag 2019-12-18 Nu har Skolverket lämnat över förslag på reviderade kursplaner för grundskolan. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) har läst förslagen och jämfört kursplanen i svenska som andraspråk med kursplanen i svenska. NC konstaterar att skillnaderna mellan kursplanerna ökar och att det viktiga andraspråksperspektivet i högre grad skrivs fram i kursplanen i svenska som andraspråk.

Nationellt centrum
för svenska som andraspråk