Aktuellt

• Förslag på åtgärder för ökad lärarkompetens 2021-02-19 I en lagrådsremiss föreslår regeringen en rad åtgärder för ökad lärarkompetens. Ett par av förslagen är av särskilt intresse för lärare inom sfi och övriga komvux.
  • Jämförelser av reviderade Lgr 11-kursplaner i sva och sve 2021-02-07 Nu har regeringen fattat beslut om ändrade kursplaner i grundskolan, sameskolan och specialskolan. Kursplanerna börjar att gälla höstterminen 2022. Vi på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) har sammanställt en jämförelse mellan den nuvarande och den reviderade versionen av sva-kursplanen samt en jämförelse mellan de reviderade kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk.
  • Kan man inte längre undervisa i svenska och sva i samma klass efter kursplanerevideringen? 2021-02-07 Eftersom det från höstterminen 2022 blir ökade skillnader mellan grundskolans kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (sva) är det många som hör av sig och undrar vad detta kommer få för konsekvenser för skolans organisering av undervisningsgrupper. Kan man inte längre undervisa i svenska och sva i samma undervisningsgrupp?
  • Många oklarheter kring språk- och samhällskunskapskrav 2021-01-20 Med anledning av delbetänkandet kring språk- och samhällskunskapskrav för svenskt medborgarskap (SOU 2021:2) vill NC lyfta en rad frågor kring vad förslagen i betänkandet kan komma att innebära för nyanlända vuxna och för vuxenutbildningen.

Nationellt centrum
för svenska som andraspråk
Institutionen för språkdidaktik

Universitetsvägen 10 E