Aktuellt

• NC kommenterar sfi-pengsutredningen SOU 2022:17 2022-06-23 NC och Nationella prov i sfi ser risker kopplade till förslagen i betänkandet En modell för att mäta och belöna progression inom sfi som onsdag 30 mars överlämnades till utbildningsminister Anna Ekström. Ekonomiska resurser bör inte läggas på ytterligare ett test inom sfi-utbildningen utan riktas in på att utveckla kvaliteten i sfi-utbildningen och skapa bättre förutsättningar för en språkutvecklande undervisning. Ett standardiserat test för att mäta progression är inte svaret på de utmaningar sfi står inför.
  • NC kommenterar Skolverkets översyn av svenskämnena 2022-05-31 Skolverket har genomfört en bred översyn av ämnena svenska och svenska som andraspråk och har nu lämnat över rapporten till regeringen. Skolverket föreslår att svenska som andraspråk bör kompletteras med en ny grundläggande del för nybörjare. Dessutom behövs tydligare regler, kompetensutveckling och mer stöd till både lärare och rektorer. Det är några av Skolverkets förslag till regeringen om hur ämnena svenska och svenska som andraspråk kan förbättras. Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) välkomnar förslagen som, om de genomförs, kan vara viktiga steg på väg mot att stärka undervisningen i ämnet svenska som andraspråk. I denna artikel kommenterar NC främst förslagen som rör grundskolan.
  • Malmö stad har undersökt kvaliteten i sva-undervisningen i de kommunala grundskolorna 2022-03-17 Varför har ämnet svenska som andraspråk lägst måluppfyllelse av alla ämnen på Malmös kommunala grundskolor? Malmö stad beslutade att undersöka denna fråga, både vad gäller hur förutsättningar för, organiseringen av och även hur undervisningen i svenska som andraspråk behöver utvecklas och förbättras.
  • Nyanlända elever - viktiga länkar 2022-03-07 När man får nyanlända elever kan det många frågor som väcks. I den här artikeln har vi samlat en del viktiga länkar om mottagande, organisation och undervisning av nyanlända elever.

Nationellt centrum
för svenska som andraspråk
Institutionen för ämnesdidaktik

Universitetsvägen 10 E