Aktuellt

• NC kommenterar reviderad kursplan i svenska som andraspråk 2019-09-26 Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) kommenterar härmed Skolverkets förslag på reviderad kursplan i svenska som andraspråk för grundskolan. Det är positivt att de föreslagna revideringarna av kursplanen i svenska som andraspråk bidrar till att synliggöra och konkretisera vad undervisning i svenska som andraspråk behöver innehålla i jämförelse med undervisning i ämnet svenska. Dock saknas fortfarande ett tydligt andraspråksperspektiv, framförallt i ämnets syfte och kunskapskrav. Dessutom är det problematiskt att kunskapskraven är nästintill identiska i svenska som andraspråk och svenska.
  • Åhörarkopior och relaterade länkar från Språkintrokonferensen 2019 2019-04-01 21 - 22 mars 2019 anordnade NC en konferens om språkintroduktionsprogrammet med temat "Nyanlända ungdomars språkutveckling i en digital tid - organisation och undervisning". Nu finns åhörarkopior och relaterade länkar från konferensen att ta del av.
  • Skolinspektionens granskning om fortsatta utbildningsvägar efter språkintroduktion 2019-02-06 Skolinspektionen har granskat huvudmäns och skolors arbete för att ge nyanlända elever förutsättningar att gå vidare inom gymnasiet eller till vuxenutbildning efter språkintroduktion. Kvalitetsgranskningen visar att de flesta huvudmän och skolor har god kunskap om gruppen nyanlända elever på språkintroduktion och om de särskilda behov dessa elever har för att kunna ta sig vidare inom utbildningssystemet. Däremot behöver studie- och yrkesvägledningen utvecklas, och rektor behöver ta större ansvar för arbetet med att främja social inkludering.
  • Inspelade föreläsningar från Symposium 2018 2018-11-27 Några av programpunkterna under Nationellt centrum för svenska som andraspråks (NC) tvådagarskonferens Symposium 2018 spelades in. Dessa föreläsningar kan man nu ta del av i efterhand.

Nationellt centrum
för svenska som andraspråk