Ta gärna del av denna film där Kristina Aldén från Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) introducerar språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt:
Språk- och kunskapsutveckling
Resultaten av Skolinspektionens kvalitetsgranskning Språk- och kunskapsutveckling för barn och elever med annat modersmål än svenska, 2010, visar att undervisningen i den svenska skolan inte gynnar flerspråkiga elever i tillräckligt hög grad och att bristerna i många förskolor och skolor gäller generella svagheter i arbetet med språk- och kunskapsutveckling. Många lärare saknar kunskap om hur man kan arbeta språk- och kunskapsutvecklande och många lärare saknar nödvändig kunskap om elevernas bakgrund och kunskapsnivå.
Forskning visar att kommunikativ, flerstämmig undervisning där man fokuserar på språkets roll i alla ämnen är gynnsam för alla elever och högst nödvändig för flerspråkiga elever, men vad innebär det?
Vad gynnar elevers lärande?

Skolverkets kunskapsöversikt Greppa språket hänvisar till en sammanfattning av forskarna Meltzer och Hamann där följande åtta punkter gynnar elevers lärande i olika skolämnen:
- läraren betonar läsning och skrivande
- läraren betonar muntlig framställning, lyssnande och visualiseringar
- läraren betonar tankemässigt krävande uppgifter
- läraren känner till och kan analysera språket i sitt ämne
- läraren fokuserar på en medveten utveckling av ordförrådet i ämnet
- läraren förstår vilka texter som är ämnestypiska och vad som kännetecknar dem
- läraren undervisar om vad som utmärker olika texter i ämnet och också om olika lärandestrategier, och använder olika typer av formativ bedömning av elevernas prestationer
- läraren skapar en elevcentrerad klassrumsmiljö.
- Vem eller vilka är de som ska lära sig och vad kan de?
- Vad ska de lära sig? Varför väljs just detta innehåll och dessa mål?
- Vilka allmändidaktiska teorier lämpar sig för just detta planerade ämnesstoff?
- På vilka sätt engageras och utmanas eleverna språkligt och hur kan elevernas mångkulturella erfarenheter tas tillvara i undervisningen?
- Hur kan man lägga upp den konkreta undervisningen och bearbeta ämnesstoffet så att alla elever ska ha möjlighet att utveckla såväl faktakunskaper, förståelse, färdigheter som förtrogenhet?
TV-serier
Övriga lästips


Språkarbete i alla ämnen av Gun Hägerfelth är en bok som lyfter språkets roll i ämnesundervisningen i framförallt samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga ämnen men innehållet i boken kan lätt överföras till andra ämnen. "Självklart har alla lärare gedigna ämneskunskaper, men få lärare har under sin utbildning fått insikt i det språk som skapar ämnena".

En annan metodbok med verktyg för språkutvecklande undervisning av andraspråkselever är Framgång genom språket av Annika Löthagen, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh.
En handbok om kunskaps- och språkutvecklande undervisning i åk 7-9 och på gymnasiet är Språk i alla ämnen av Hanna Stehagen. I boken finns konkreta exempel med elevuppgifter från såväl enstaka lektioner som ämnesövergripande temaarbeten ur författarens egen undervisningsvardag.
Språkutvecklande SO-undervisning är en handbok för lärare som undervisar i SO på högstadiet skriven av Maria Bjerregaard och Björn Kindenberg. Boken innehåller konkreta lektionsupplägg, metoder och arbetssätt, alla med utgångspunkten i SO-ämnena.

Den genrepedagogiska arbetsmodellen tas upp i de flesta böcker som handlar om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt men eftersom det är svårt att skriva kortfattat om vad genrepedagogik innebär ger boken Låt språket bära, genrepedagogik i praktiken av Britt Johansson och Anniqa Sandell Ring fördjupade kunskaper om, och stöd i, hur man ska arbeta med texters olika syften, uppbyggnad och språkliga drag.
Läs även om Skolverkets utvecklingspaket för lärare Språk i alla ämnen och om tidningen Alfas temanummer Språket i ämnet. För den som är intresserad finns det även mer att läsa om genrepedagogik.
Läs även artikeln Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt - framgångsfaktor eller urvattnat modeord? (.pdf) av Anna Kaya och Karin Rehman.
För att få en inblick i hur man kan arbeta rent praktiskt i klassrummet har Hanna Stehagen skrivit en artikel om om språkinriktad undervisning och bedömningspraktik i ett ämnesövergripande arbete om brott och straff i år 7.
För fler litteraturtips:
Att nå skolframgång
Att arbeta språk- och kunskapsutvecklande är inte bara önskvärt, det är högst nödvändigt för att fler elever ska kunna nå skolframgång och detta är ett långsiktigt arbete som vi måste göra tillsammans. Eller som det står i Greppa språket på sid 133:
”Om alla lärare har en medvetenhet om språkets betydelse för lärandet och verktyg för att på bästa sätt möta elevernas behov, har fler elever möjlighet att nå de kunskapskrav som kursplanerna ställer. För att utveckla skolan till en språk- och kunskapsutvecklande miljö krävs att alla bidrar på olika sätt.”